Tijdschriften

Prachtige citroenen om limoncello te maken - artikel over limoncello
Prachtige citroenen uit Amalfi om limoncello te maken – artikel over limoncello

La Cucina Italiana

Begin 2003 heb ik de eerste Nederlandse uitgever van het beroemde Italiaanse kookblad La Cucina Italiana ontmoet en we zijn een samenwerking aangegaan. In 2004 vroeg de uitgever mij of ik chef redactie van het blad wilde worden. Dat vond ik wel leuk, maar ik wilde me wel goed voorbereiden op mijn nieuwe avontuur en ben daarom naar Rome vertrokken voor 6 maanden.

Bij mediaconcern Gambero Rosso heb ik een opleiding gevolgd voor het behalen van een master in enogastromische communicatie en journalistiek, iets wat me op het lijf was geschreven.
Gambero Rosso is de uitgever van een gastronomisch tijdschrift, van dé restaurants- en wijngidsen van Italië, alsook de verzorger van de programmering van een food channel op Sky TV. Daarnaast verzorgen ze talloze kookcursussen voor amateurs en professionals in diverse Italiaanse steden.

Het werd een pittige, fulltime opleiding van ruim 40 uur per week en dat 6 maanden lang, waar ik veel kennis heb opgedaan en veel Italiaanse chefs en wijnexperts heb ontmoet.

Bij de Gambero vroegen ze me om bij hun te blijven werken, maar mijn hart had ik al lang aan de Amsterdamse grachten verpand.
Zo kwam ik in april 2005 terug naar Amsterdam om mijn taken als chef redactie bij La Cucina Italiana te vervullen.
In de daarop volgende 2 jaren heb ik met veel plezier het blad gemaakt en vele artikelen geschreven.

Enkele onderwerpen en persoonlijkheden waarover ik heb geschreven:

  • Limoncello
  • Interview met Slow Food stichter Carlo Petrini
  • Interview met design goeroe Alberto Alessi
  • Interview met koffielegende Andrea Illy
  • Interview met de chef Giorgio Locatelli
  • Piemonte
  • Varese
  • Roma
Tome di pecora brigasca Cheese
Pecorinokaas uit de grens tussen Piemonte en Frankrijk – uit mijn artikel over het Slow Food evenement Cheese!

Italië Magazine

Halverwege 2007 ben ik opgestapt als chef redactie van La Cucina Italiana om aan de slag te gaan bij een groot Nederlands bedrijf.
De uitgever van het glossy tijdschrift Italië Magazine benaderde mij in dezelfde periode voor een wat minder intensieve samenwerking op gastronomisch gebied.

Een greep uit de onderwerpen die ik voor Italië Magazine heb behandeld:

  • De truffel- en winterrecepten van ristorante l’Ozio Amsterdam
  • Grappa
  • Pizza
  • Restaurants in Roma
  • Cheese!
  • Interview met de Italiaans-Zwitserse kookboekenschrijfster Manuela Darling
  • Interview met de Italiaanse koks van het Hilton Hotel van Amsterdam
  • Interview met diverse Italiaanse wijnproducenten
  • De recepten van cheffin Antonella Barbella
  • Valchiavenna